МУНИЦИПАЛЬНЫЙ ДИСПАНСЕР ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГИИ

МЕДИКО-САНИТАРНЫЙ ПУБЛИЧНЫЙ ИНСТИТУТ

reuniune a Consiliului sectorial de sănătate în domeniul asistenţei externe

  • reuniune a Consiliului sectorial de sănătate în domeniul asistenţei externe
    • 29.Jul.2016

    Astăzi, 29 iulie,  la Ministerul Sănătăţii a avut loc şedinţa Consiliului sectorial de sănătate în domeniul asistenţei externe. La eveniment au participat conducerea Ministerului Sănătăţii, reprezentanţii organizaţiilor internaţionale donatoare şi ai instituţiilor ce implementează proiecte de asistenţă externă în domeniul sănătăţii.

     

    Agenda şedinţei a inclus  evaluarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Sănătăţii pentru anii 2008-2017 şi iniţierea procedurii de elaborare a unei noi Strategii. Astfel, Ministerul Sănătăţii cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii urmează până la sfîrșitul anului să evalueze rezultatele obţinute în sectorul sănătăţii în implementarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Sănătăţii pentru anii 2008-2017. Noul document de politică, care va fi elaborat cu suportul experţilor agenţiilor de dezvoltare internaţională, va prezenta viziunea de dezvoltare a sistemului de sănătate al Republicii Moldova pînă în anul 2030 şi care va reflecta angajamentele ţării stabilite în Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 şi Strategia Europeană Sănătatea 2020.      

     

    Un alt subiect al discuţiilor a constituit măsurile întreprinse în implementarea legislaţiei privind controlul tutunului şi suportul suplimentar necesar în acest scop. Specialiştii în sănătate publică au menţionat importanţa colaborării intersectoriale în asigurarea respectării prevederilor legii privind controlul tutunului şi prezentată experienţa de conlucrare cu stricturile Ministerului Afacerilor Interne. Rolul central în acest proces revine Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.  

     

    Al treilea subiect din cadrul şedinţei s-a axat pe măsurile ce se întreprind de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale în vederea armonizării  legislaţiei  din sectorul farmaceutic şi dispozitivelor medicale la acquis comunitar şi fortificarea capacităţilor instituţionale ale Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, în cadrul proiectului Twinning.

     

    În context, ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a subliniat că pentru a asigura accesul populaţiei la medicamente calitative, eficiente şi accesibile, Ministerul Sănătăţii este în proces de trebuie să elaborare şi promovare a unui set de acte legislative care să reglementeze întregul proces de circulaţie a medicamentelor în ţară. ”Noi vrem să facem ordine în acest domeniu, pentru că atunci când vorbim despre bugete şi utilizarea lor, primul lucru pe care ne axăm este managementul medicamentelor în instituţiile medicale. De aceea, legislaţia medicamentului, modificarea mecanismului de achiziţii, controlul trasabilităţii, determinarea listei de medicamente vitale, reactualizarea protocoalelor clinice naţionale şi respectarea acestora sunt pilonii de bază, pe care mergem în domeniul medicamentului. În acest context, suport agenţiilor donatoare oferit prin diferite platforme internaţionale de achiziție a medicamentelor este esenţial pînă ce ţara va dezvolta aceste mecanisme”,a declarat ministrul.